KUINKA KAUAN SINULLA MENI, ETTÄ OPIT PUHUMAAN VASTUULLISUUTTA?

Ammattijargonia on joka alalla, mutta uskallan väittää, että vastuullisuusala on yksi pahimpia ammattislangiin kompastuvia aloja. Kirjainyhdistelmiä vilisee ja vastuullisuusaiheista uutista lukiessaan hakukone käy tiuhaan, jotta ymmärtää lukemaansa.  

Huomasin, että kun termeihin tottui ja kirjainyhdistelmät sujuivat ilman suurempaa googlaamista, aloin itsekin viljellä näitä lyhenteitä omassa puheessani. Vastuullisuuskuplan sisällä asioita pohtiessaan sitä helposti unohtuu, ettei TCFD tule esimerkiksi myynnin porukoilta kuin apteekin hyllyltä. Tässä kohtaa tuli itsellekin peiliin katsomisen paikka: onko minusta tullut nyt yksi näistä kirjainlyhenteitä viljelevistä vastuullisuusasiantuntijoista, jota ei ymmärrä ilman sanakirjaa?

Puhutaanko vastuullisuudesta riittävän selkeästi?

Yleisesti ihmisiä epäilyttää kaikki se, mitä he eivät täysin ymmärrä. Vielä kun tähän kokonaisuuteen lisätään joukkoon erilaisia ammattitermejä ja lukuisia kirjainyhdistelmiä, lisääntyvät ennakkoluulot entisestään. Tämän vuoksi onkin erityisen tärkeää, että vastuullisuuden puolestapuhujat osaavat puhua vastuullisuusteemoista selkeästi ja ymmärrettävästi.

Helppoa tämä ei ole – vaikeusastetta lisää vielä se, että vastuullisuuskysymykset eivät ole ikinä mustavalkoisia vaan pikemminkin jatkuvaa harmaata aluetta. Meille vastuullisuuden ja vastuullisen sijoittamisen parissa toimivien olisikin hyvä välillä pysähtyä ja pohtia, että puhummeko vastuullisuudesta riittävän selkeästi? Tuleeko viestimme kuulluksi vai jääkö se epämääräisten termien jalkoihin?

Finsifin vastuullisen sijoittamisen opas – alkuun vastuullisen sijoittamisen polulla

Olen saanut olla mukana tämän kevään aikana Finsifin vastuullisen sijoittamisen opasta valmistelevassa projektissa yhdessä erittäin ammattitaitoisten kollegojen kanssa. Tämä kirjoitusprojekti oli antoisa ja sai minut pohtimaan paljonkin sitä, millä tavalla vastuullisuudesta kirjoitetaan ja miten sitä puhutaan – viestintätyylillä kun on iso merkitys sille, miten viesti vastaanotetaan ja ymmärretään. En ole oppaan lopputulosta vielä nähnyt, mutta uskon, että tämän oppaan myötä vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneet joutuvat googlaamaan pikkuisen vähemmän kuin itse aikanaan vastuullisuustaipaleeni alussa.

Ja vastaus otsikon kysymykseen: kyllä siinä muutama kuukausi meni, ennen kuin opin puhumaan vastuullisuutta 😊

PS. Vastuullisen sijoittamisen opas ladattavissa täältä.

Eveliina Leino, Corporate Responsibility Specialist, Veritas