Pukin konttiin? Kirja-arvostelu Vastuullisuudesta ylituottoa sijoituksiin

Landau ja Silvola- molemmat rautaisia osaajia vastuullisen sijoittamisen parissa. Lähdin lukemaan kirjaa ilman ennakkokäsityksiä tai odotuksia, avoimin mielin. Molemmat daamit ovat työn kautta tuttuja nimiä, tiesin etten voisi pettyä. Koko kirja, sen rakenne ja anti yllättivät. Positiivisesti. Kun kirjan aloittaa, se vie mukaansa. Minusta opus on ammattikirjallisuuden piriste. Palaute perustuu vain ja ainoastaan omaan henkilökohtaiseen lukukokemukseeni.

Kirja sivuaa tämän päivän vastuullisen sijoittamisen nykytilaa kattavia esimerkkejä unohtamatta. Tämän kirjan luettuaan ymmärtää, että vastuullinen sijoittaminen on muutakin kuin poissulkemista tai suosimista. Teema on kiehtova, välttämätön ja sen merkityksen ymmärtäminen on välttämätöntä kestävän yhteiskunnan rakentamiselle. Tämä kirja saattaa lukijansa kartalle siitä mitä tällä hetkellä on hyvä tietää. Lisäksi sen anti auttaa lukijansa starttaamaan rakentaa vastuullisen sijoittamisen rakennustyötä eteenpäin.

Käytännön esimerkit valottavat sitä kompleksisuutta sekä ulottuvuutta mikä teemaan liittyy. Hallitakseen vastuullisen sijoittamisen koukerot osana muuta sijoituspäätöksentekoa, on ymmärrettävä vallitsevien trendien ja tulevaisuuden näkymien lisäksi dataa. Palveluntarjoajat tarjoavat erilaisia palveluja yhtiöiden ”vastuullisuusluokitteluun”. Palvelut ja niihin perustuvat analyysit voivat poiketa hyvinkin vahvasti toisistaan ja siksi pelkkä datan keruu tälläkään saralla ei riitä, vaan on ymmärrettävä mihin analyysi perustuu. Vastuullisen sijoittamisen saralla ei ole vielä olemassa standardoitua tapaa toimia ja erityisesti tästä syystä tiedon sisäistäminen vaatii harjaantunutta silmää sekä ymmärtämystä.

Keskustelin kirjasta erään pitkään vastuullisen sijoittamisen parissa työskentelevän työtutun kanssa. Hän alan ammattilaisena totesi kirjan olevan myös hänen mielestään kattava ja hän mainitsi myös aika ajoin palaavansa kirjan pariin tarkistaakseen asioita oman työn tukemiseen vastuullisen sijoitustyön johtajana oman organisaation sisällä.

Omasta puolestani suosittelen kaikille. Toimi hyvin kokonaiskuvan hahmottamisen tukena ja antaa eittämättä panoksia omaan vastuullisuustyöhön. Kirjan otsikko ei ehkä kokonaisuutena vastannut sisältöä, mutta kiinnostavana opuksena tätä voi pitää vastuullisen sijoittamisen skenessä.

Huomasin kirjan olevan nyt joulualessa. Kirjan voi tilata täältä, jos lukulistalla on ammattikirjallisuudelle tilausta.

Leila Räsänen,
toiminnan koordinaattori, Finsif