Vastuullisen sijoittamisen Nordic verkostot- ytimestä asiaan

Pohjoismaiset vastuullisen sijoittamisen verkostot kokosivat yhteen vastuullisen sijoittamisen jäsenorganisaatioiden edustajia Tukholmaan vuosittaiseen Nordic SIF -tapahtumaan 7-8.11. Tapahtuma oli puolentoista päivän mittainen ja rytmitetty täyteen seminaari ja työpajapäivään, sekä sitä seuraavaan puolen päivän Nordic SIF foorumeiden ajatustenvaihtoon. Paikalla oli arviolta satakunta kuulijaa. Finsifin jäsenistöstä mukana oli hallituksen puheenjohtaja Lea Jääskeläinen, hallituksen jäsen Anna Varpula sekä Finsifin toiminnan koordinaattori Leila Räsänen. Lisäksi mukana oli myös muutamia kuulijoita jäsenistön joukosta. Ensi vuonna 8-9.6 foorumi järjestetään Finsifin 10-vuotisen juhlavuoden kunniaksi Helsingissä- SAVE THE DATE.

Summeeraan tapahtuman seuraavasti: vastuullisen sijoittamisen tuntemus on valtavirtaistunut eikä SIFien ytimessä ole enää pelkästään tietoisuuden lisääminen tai termien selkeyttäminen. Vastuullisen sijoittamisen verkostojen tehtävänä on siirtyä tuottamaan yhä laajemmin palveluja jäsenistölle, nostamalla esille uutta tietoa, työkaluja ja olemalla mukana myös yhteiskunnallisessa siirtymässä jne.. Pienistä kerhoista, vastuullisten sijoittamisen foorumeista, on tullut miniyrityksiä, joissa toiminta vaatisi enemmän resursseja sekä organisointia. Suurinta osaa SIFeistä mietityttää miten rakentaa kestävä ja jäsenten tarpeita palveleva organisaatio.

Finsifin perustajakerhosta on siirrytty yli 70 jäsenen, yli 530 miljardin yhteenlasketun hallussa olevan varallisuuden (AUM) edelläkävijäkokoonpanoon. Nämä luvut asettavat hallituksen uuden strategiatyön alulle joulukuussa 2019- miten vastata jäsenten tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla nykytilassa, jossa aiheesta riittää tapahtumia kilpailtavaksi asti ja tiedon määrä lisääntyy hengästyttävään tahtiin? Finsifin tapahtumien määrä on noussut lähes kuukausittaiselle tasolle, yhteistyöpyyntöjä tulee viikoittain, korkeakoulut toivovat vastuullisen sijoittamisen puheenvuoroja osaksi opintokokonaisuuksia, media ottaa yhteyttä sekä maailman megatrendit, kestävän kehityksen tavoitteet, EU-lainsäädännön valmistelu  jne. ovat tuoneet elefantin huoneeseen. Myös muissa maissa yhdistysten toiminta on hallituspainotteista osa-aikaisten koordinaattoreiden tukemana. Lähivuosina uskon monen pohjoismaisen sisarorganisaation ottavan askeleen kohti juurtuneempaa yhdistystoimintaa 1-2 kokopäiväisen työntekijän tukemana.

Nordic SIF -maissa teemoina ovat osittain samat aiheet, osittain erilaiset painotukset. Käsiteltyjä tapahtuma-aiheita vuonna 2019 muissa maineessa ovat olleet mm. aseteollisuus, merenalainen maailma, karjatalous sekä muovi. Näistä aiheista löytyisi varmasti myös kiinnostavia teemoja Finsifin tapahtumatuotantoon ensi vuodelle.

Lopuksi kokousterveisenä jäsenistölle lainaan Nordic SIFin edustajan kommenttia: ”Paras tapa vaikuttaa foorumin antiin ja vastuullisen sijoittamisen edistämiseen, on osallistua aktiivisesti jäsenenä yhdistyksen toimintaan.”

Ensi vuonna aloittaa uusi hallitus, mutta sitä ennen on hyvin aikaa pohtia omaa työpanosmahdollisuutta Finsifin ja alan hyväksi- voit tulla keskustelemaan kanssani lisää Sääntömääräisessä syyskokouksessa 11.12, tai laittaa sähköpostia. Kehitetään toiminnasta yhdessä entistä interaktiivisempaa!

Terveisin,

Leila Räsänen
toiminnan koordinaattori, Finsif
info@finsif.fi