Vastuullisuusraportointikilpailu

Vuosittain järjestettävässä, suomalaisessa Vastuullisuusraportointikilpailussa palkitaan parhaat vastuullisuusraportit. Kilpailun tarkoituksena on kehittää vastuullisuustyötä ja -raportointia organisaatioissa, tuoda esiin hyviä käytäntöjä ja antaa tunnustusta erityisen ansioituneille yritysvastuuraportoijille. Kilpailu on julkisesti avoin ja ilmainen, ja sitä on järjestetty vuodesta 1996. Raportointikilpailun järjestävät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Climate Leadership Coalition, yritysvastuuverkosto FIBS, Vastuullisen sijoittamisen yhdistys Finsif, Hanken, Nasdaq Helsinki, Suomen Tilintarkastajat ry, Työ- ja elinkeinoministeriö ja Ympäristöjohtamisen yhdistys YJY.

Millaisia vastuullisuusraportoijia suomalaiset yritykset ovat? ”Raportoijien kärki pärjää maailmanlaajuisessa vertailussa hyvin. Yrityskokoon suhteutettuna suomalaiset yritykset raportoivat hienosti ja kehittävät käytäntöjään jatkuvasti”, kertoo Hanna Silvola, joka edustaa Hankenia järjestäjäryhmässä.

Kilpailuun osallistutaan itsearviointilomakkeella keväällä. Tämän jälkeen riippumaton tilintarkastajaryhmä käy osallistujien raportit läpi ja antaa niistä lopulliset pisteet. Pisteitä saa mm. ympäristö-, sosiaalisen ja hallinnollisen vastuullisuuden raportoimisesta. Parhaat pisteet saavista raporteista jury valitsee voittajat eri sarjoissa. Lisäksi voidaan palkita sidosryhmien valintoja, esimerkiksi median tai kansalaisjärjestön suosikki. Kilpailun voittajat julkistetaan syksyllä palkintojenjakotilaisuudessa.

Kilpailuun osallistuvat yritykset saavat arvokasta palautetta, josta näkevät oman suoriutumisensa muihin nähden. Viime vuosien kokonaiskilpailun voittajia ovat olleet Nokia Oyj, Stora Enso Oyj ja Kesko Oyj ja useat muut yritykset ovat saaneet palkintoja erikoissarjoissa. ”Yritysvastuutyöstä palkitseminen tuo positiivista energiaa ja hyvää mainetta. Järjestäjille kilpailu avaa näköalapaikan suomalaisen vastuullisuusraportoinnin laajaan analysointiin ja sen kehittämiseen”, Silvola sanoo.

Finsif on vuonna 2019 kolmatta kertaa mukana sekä vastuullisuusraportointikilpailun järjestäjäryhmässä, että valitsemassa parhaita raportteja voittajiksi yhdessä muiden järjestäjien kanssa. Finsif osallistuu myös pienellä rahallisella panokselle kilpailun kulujen kattamiseen. Finsinfin edustajana kilpailuraadissa on toiminut Tiina Landau (2017) sekä Olli Etelälahti (2018 ja 2019), joista molemmat ovat kilpailuajankohtana toimineet Finsifin hallituksessa. Lisäksi muut hallituksen jäsenet ovat mukana kärkiraporttien läpikäymisessä.

Parhaat  raportit palkitaan marraskuun tulostilaisuudessa 14.11.2019 Helsingissä. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumislinkki löytyvät täältä.

 

Vastuullisuusraportointikilpailu 2019
Virve Viertiö (2019), kilpailun koordinaattori
vastuullisuusraportointikilpailu@finsif.fi

Lisätietoa
Jani Alenius
jani.alenius@fi.ey.com
+358505982750
Leader of Climate Change and Sustainability Services EY Finland